Menangani Kemerosotan Anak Bangsa…

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan “Kemerosotan Anak Bangsa”?

Kemerosotan Anak Bangsa merujuk kepada “keruntahan akhlak remaja, pelajar sekolah dan pencapaian akademik mereka”.  Dewasa ini keruntuhan akhlak dikalangan remaja semakin serius umpama ‘nasi sudah nak jadi bubur’. Kita perlu menangani kemerosotan anak bangsa ini demi memastikan generasi perwaris kepimpinan negara ini tidak akan menjadi ‘liabiliti’ pada negara pada satu masa nanti.

Pelajar Wanita Merokok

Pelajar Wanita Merokok

Isu Gejala Sosial dikalangan remaja ini juga tidak dapat diselesaikan sekiranya berlaku tunding-menunding antara dua pihak. Ini bukan masanya untuk kita berbalah sesama sendiri dan saling tunding-menunding untuk kepentingan diri dan ideologi politik masing-masing. Ini masanya kita bertindak demi menyelamatkan generasi pewaris bangsa ini.

Gejala Sosial Di Kalangan Remaja Di Malaysia

Aksi Berani Minah Rempit

Aksi Berani Minah Rempit

Dewasa ini kebanyakkan anak bangsa kita (remaja kita) terjerumus ke dalam beberapa gejala sosial yang baru dan yang lama. Ini adalah hasil daripada kejayaan misi “Penjajahan Bentuk Baruyang cuba dilakukan oleh para kapitalis.

Beberapa gejala sosial yang popular di kalangan anak bangsa kita pada hari ini ialah Mat Rempit (Sekumpulan Remaja Yang Menaiki Motosikal Secara Berkumpulan dan melakukan aksi-aksi berbahaya), Homoseksual atau Gay (Kencenderungan seseorang individu lelaki yang meminati kaum yang sejenis denganya yakni lelaki), Seks Luar Nikah / Seks Bebas (Seks yang diamalkan secara bebas tanpa adanya pernikahan)Penagihan Dadah Generasi Baru (Dadah Ciptaan Seperti Pil Kuda dan Ecstacy).

Gothic Di Malaysia

Gothic Di Malaysia

Selain itu, ramai  anak bangsa kita yang terlibat dengan kes-kes jenayah seperti samun, rompak, curi motosikal, pecah rumah dan bermacam-macam lagi. Anak bangsa kita yang masih di bangku sekolah juga gemar ‘bertumbuk’ dan membentuk ‘kumpulan tertentu‘ di dalam sekolah dengan tujuan melindungi ahli kumpulanya daripada dipukul oleh pelajar lain.

Bilangan anak bangsa kita yang terlibat dengan kumpulan kongsi gelap juga semakin bertambah dari hari ke hari. Mereka hari-hari merekrut ahli-ahli baru untuk menjadi ahli kumpulan kongsi gelap yang mereka sertai. Hal ini amat membimbangkan sekiranya langkah-langkah mengatasi tidak diambil.

Apakah Punca Kemerosotan Anak Bangsa?

Persekitaran Tempat Tinggal

Ramai orang yang menyalah anggap bahawa persekitaran tempat tinggal tidak akan mempengaruhi ‘perangai’ anak-anak mereka walhal sebenarnya persekitaran tempat tinggal juga mempengaruhi ‘perangai’ anak-anak mereka. Ini adalah berdasarkan kajian yang saya buat mengenai “Pengaruh Persekitaran Tempat Tinggal Terhadap Disiplin Pelajar yang saya jalankan di Kota Bharu, Kelantan yang diterjemahkan ke dalam carta pai seperti di bawah:

Kaji Selidik Pengaruh Persekitaran Tempat Tinggal Terhadap Disiplin Pelajar

Kaji Selidik Pengaruh Persekitaran Tempat Tinggal Terhadap Disiplin Pelajar

Mat Rempit

Mat Rempit

Ini bermakna di dalam memilih tempat tinggal ibu-bapa perlu berhati-hati demi memastikan anak-anak mereka tidak terjerumus ke kancah perilaku bilazim yang bertentangan dengan norma-norma mastarakat.

Tahap Kebahagian Keluarga

Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Berdasar pengalaman saya sebagai kaunselor di sekolah saya mendapati bahawa kebanyakkan pelajar-pelajar yang mempunyai masalah disiplin di sekolah lazimnya mempunyai masalah keluarga contohnya seperti ibu-bapanya bercerai, bapanya mengamalkan ‘poligami’ tetapi tidak berlaku adil dan juga ibu-bapa yang sering bertengkar di rumah. Perkara-perkara seperti ini telah memberi tekanan kepada anak bangsa kita dan oleh kerana mereka tidak mampu lagi membezakan yang mana baik dan yang mana buruk dia mengambil keputusan mudah dengan melakukan tingkahlaku bilazim.

Ibadat Kepada Allah Tuhan Seru Sekian Alam

Kebanyakkan pelajar yang bermasalah disiplin datangnya dari keluarga yang tidak menitikberatkan didikan agama dan tindakan mengendahkan suruhan Allah tuhan seru sekian alam. Ibu atau Bapa yang tidak bersolat, berpuasa dan beribat juga menjadi faktor penyumbang kepada gejala sosial anak bangsa kita. Sebagai contoh, ada bapa yang tidak bersolat sepatutnya sebagai bapa beliau perlu menjadirole model pada anak-anaknya namun tidak malah beliau menjadi punca anaknya terjerumus ke kancah tingkahlaku bilazim ini tambahan pula Solat Itu Tiang Agama, kalau tiang pun tak kukuh macamana rumah nak kekal lama.

Pengaruh Rakan Sebaya

Rakan sebaya juga turut menjadi faktor penyumbang kepada ‘kemerosotan anak bangsa kita’. Kebanyakkan anak bangsa kita menjadikan rakanya sebagai tempat untuk berkongsi masalah, namun cara untuk menyelesaikan masalah tersebut berdasarkan jalan yang salah dan mengundang tingkah laku bilazim. Kadang-kadang ibu bapa perlu menyelidiki latar belakang rakan-rakan anak mereka untuk mengelakkan mereka terjebak ke kancah tingkah laku bilazim.

Kurangya Didikan Agama

Didikan Agama merupakan komponen terpenting di dalam menangani gejala sosial di kalangan anak bangsa kita. Sekiranya kita gagal memberikan didikan agama yang sempurna kepada anak-anak kita besar kemungkinan mereka mudah terjerobos ke dalam perlakuan yang diistilahkan bilazim.

Kurangnya Perhatian Ibu Bapa

Punk Di Malaysia

Punk Di Malaysia

Kajian juga mendapati ibu-bapa yang kurang memberi perhatian terhadap anaknya juga boleh membawa kepada menularnya gejala sosial di kalangan anak bangsa kita. Sebagai Contoh jika ibu dan bapanya banyak menghabiskan masa malamnya di Medan Selera Buluh Kubu, Kota Bharu dan pada siangnya pula mereka menghabiskan masanya dengan tidur di siang hari, ini menyebabkan mereka kurang memberi perhatian yang khusus kepada anaknya sehingga ada yang bebas bergaul dengan sesiapa sahaja dan berkemungkinan akan membawa kepada anak bangsa kita akan terjerumus kepada jenayah.

Pengaruh Persekitaran (Umum)

Medan Selera Buluh Kubu

Medan Selera Buluh Kubu

Pengaruh persekitaran (umum) seperti persekitaran tempat anak bangsa kita selalu pergi merupakan salah satu faktor penyumbang kepada kemerosotan anak bangsa kita. Sebagai contoh jika anak bangsa kita pergi ke Pasaraya dan melihat cara remaja lain berpakaian di pasaraya tersebut ia akan menyebabkan mereka ingin melakukan pemakaian yang sama kerana remaja lazimnya “Belajar dari pemerhatian, apa yang mereka lihat itulah yang mereka pelajari dan mereka akan cuba buatnya”

.

Faktor Politik

Homoseksual di Malaysia

Homoseksual di Malaysia

Politik juga menjadi faktor penyumbang kepada kemerosotan anak bangsa kita. Kalau kita lihat ‘politik’ di negara kita ini lebih kepada budaya ‘saling menyalahkan’ bukanya ‘saling menyelesaikan’. Politik tidak sihat seumpama ini juga memberi impak yang besar terhadap kemerosotan anak bangsa kita. Pemimpin-pemimpin parti politik sepatutnya saling berkerjasama untuk menangani kemerosotan anak bangsa bukan berbalah menyalahkan sesiapa.

Kesimpulan

Dalam menangani kemerosotan anak bangsa ia memerlukan kerjasama semua pihak, bukan sesetengah pihak sahaja. Dalam menangani kemerosotan anak bangsa semua pihak perlu bersatu dan berkerjasama dalam satu misi untuk menangani kemerosotan anak bangsa dan bukanya untuk kepentingan dan keuntungan mana-mana parti politik. Ketepikan ideologi politik untuk kepentingan semua.

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Label: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: