Angkara Cinta Pelajar Cuba Bunuh Diri

Angkara Cinta Pelajar 15 Tahun Cuba Bunuh Diri

Angkara Cinta Pelajar 15 Tahun Cuba Bunuh Diri

Angkara Bercinta seorang Pelajar Sanggup cuba membunuh diri kerana kekasihnya meminta hubunganya diputuskan. Kejadian ini dilaporkan oleh akhbar Harian Metro.

Tindakan Nekad Pelajar itu dilakukan di Lorong Haji Da, Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. Orang kampung juga dikatakan gagal memujuk pelajar ini.

Namun, ketangkasan Pihak Polis membolehkan pelajar ini diselamatkan apabila dia ditahan keran cuba membunuh diri. Masa yang diambil pihak polis untuk memujuk pelajar ini ialah lebih kurang 45 minit.

Tindakan yang diambil oleh pelajar ini benar-benar mengejutkan penulis, penulis juga percaya pembaca blog ini juga terkejut dengan tindakan pelajar terbabit.

Sebenarnya dalam usia seawal lima belas tahun, fikirannya masih belum matang dan tidak sesuai untuk bercinta kerana ia akan menyebabkan berlakunya tindakan luar kawal sepertimana kejadian ini. Remaja yang usianya baru 15 tahun tidak dapat membuat keputusan yang bijak dan lazimnya keputusan yang dibuat adalah berdasarkan emosi bukan berdasarkan fikiran yang waras.

Pelajar tersebut tidak sepatutnya dipersalahkan kerana beliau masih belum faham lagi apa itu ‘gelora cinta’ dan apakah ia “Pengorbanan Cinta” dan secara tulus beliau juga tidak faham apakah ertinya percintaan. Cinta seawal usia belia boleh dianggap “Cinta Monyet” yang penuh dengan harapan palsu namun dia telah meletakkan harapan yang tinggi terhadap cinta itu.

Ibu-bapa sepatutnya mengambil peranan sebagai pembimbing kepada remaja tersebut dengan menasihatinya, perlu ingat menasihatinya bukan mengokongnya mahupun menghukumnya kerana ia akan merumitkan lagi keadaan jiwa seorang yang berstatus remaja.

Pelajar itu juga sepatutnya sebelum membuat keputusan beliau boleh juga mendapatkan khidmat kaunseling daripada kaunselor berbayar ataupun Kaunselor yang sedia berkhidmat di sekolahnya kerana kaunselor mempunyai altenatif bagi menangani permasalahan yang dialaminya.

Selain itu, masyarakat setempat perlu menasihati remaja tersebut ketika beliau baru ‘terjun’ ke dalam bidang pencintaan yang penuh dengan harapan palsu itu. Dengan umur seawal lima belas tahun beliau sepatutnya diberikan didikan sempurna oleh keluarganya dan juga perlu diberi fahaman tentang erti kata cinta sebenarnya.

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Label: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: